dijous, 28 de gener del 2016

Nova regulació: Altes i baixes mèdiques
Des de l’1 de desembre de 2015 s'aplica una nova regulació en la gestió de les altes i baixes mèdiques de la Seguretat Social, aquests són els canvis més importants del nou funcionament:
  • Les baixes per malaltia comuna les emet el facultatiu de la sanitat pública (metge de capçalera), que valorarà la durada de la mateixa segons el temps estimat de recuperació.
  • Tipus de baixa mèdica:
    • Molt curta. Durada estimada de 1 a 4 dies. Emissió conjunta de baixa i alta. A l'empresa es presentarà conjuntament la baixa i l'alta a les 24 hores de l'alta.
    • Curta. Durada estimada de 5 a 30 dies. La primera revisió i confirmació de baixa es farà als primers 7 dies com a màxim i les següents cada 14 dies, també com a màxim. La documentació de baixa s'ha de lliurar màxim als 3 dies de tenir-la i l'alta a les 24 hores d'incorporar-se.
    • Mitja. Durada estimada de 31 a 60 dies. La primera revisió i confirmació de baixa es farà igualment als 7 dies com a màxim i, les següents cada 28 dies, també com a màxim. La documentació de baixa s'ha de lliurar màxim als 3 dies de tenir-la i l'alta a les 24 hores d'incorporar-se.
    • Llarga. Durada estimada de 61 a 365 dies. La primera revisió i confirmació de baixa es farà als 14 dies com a màxim i les següents cada 35 dies, també com a màxim. La documentació de baixa s'ha de lliurar màxim als 3 dies de tenir-la i l'alta a les 24 hores d'incorporar-se.
    • +365 dies. El control de la baixa passa a ser directament de l' Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) que pot prorrogar per 180 dies i acabar donant una incapacitat permanent.
  • L'estimació és modificable i l'alta medica només es produirà quan es consideri que el malalt ha recuperat la seva capacitat per treballar.

Requeriment al treballador/a per reconeixement mèdic
L' Institut Nacional de la Seguretat Social podrà requerir al treballador/a la realització d'un reconeixement mèdic per part dels inspectors metges.

Les mútues contractades per l'empresa faran el seguiment de les baixes per malaltia comuna i tindran la mateixa facultat de requerir al treballador/a la realització d'un reconeixement mèdic per part dels seus metges.

El treballador/a haurà de ser convocat amb una antelació mínima de 4 dies hàbils. Si el treballador/a justifica, abans d'aquesta data, la impossibilitat d'assistir-hi, es podrà fixar una nova data amb la mateixa antelació mínima indicada.

Si el treballador/a no es presenta al reconeixement mèdic se suspendrà cautelarment el subsidi. Se li comunica que té 10 dies hàbils per justificar la inassistència. Un cop justificat correctament es restableix el subsidi.

Si el treballador/a, en els 10 dies hàbils següents, no justifica la seva inassistència al reconeixement mèdic se suspendrà definitivament el dret de subsidi.

Comunicat de confirmació
Recordeu també que, des del maig de 2015, existeix la possibilitat de lliurar el comunicat de confirmació de baixa de tres maneres:
  • Personalment o mitjançant una tercera persona, a la recepció del Casal Pere Quart, portant les dues còpies (la del treballador o treballadora i la de l'Ajuntament), que seran segellades i datades.
  • Per correu certificat (Ajuntament de Sabadell. Recursos Humans. Rambla, 69. 08202 Sabadell). En aquest cas només s'ha d'enviar la còpia per a l'Ajuntament.
  • I també es pot fer arribar el comunicat de confirmació escanejat a la bústia electrònica: itconfirmacio@ajsabadell.cat

Aquesta darrera possibilitat va ser promoguda per la nostra secció sindical, perquè la consideràvem la manera més útil, fàcil i practica per a la majoria de treballadors i treballadores d'aquest ajuntament.

Butlletí INFORMA. CCOO
Nº 21 | divendres, 31 de gener de 2016

NOTÍCIES MÉS VISITADES